Exif JPEG 420

Αντιπλημμυρικές και αντιπυρικές εργασίες-καθαρισμός βλάστησης εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου στην ΠΕ Μεσσηνίας

Χρόνος ανάγνωσης:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εργολαβία «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (2025)», προϋπολογισμού 420.000 €, με χρηματοδότηση από το τεχνικό πρόγραμμα ΚΑΠ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Η εργολαβική σύμβαση που υπογράφηκε 27 Ιουνίου, έχει ήδη παρέμβει στον ποταμό Άρι, κατά θέσεις στην περιοχή της Μικρομάνης, υλοποιώντας εργασίες  καθαρισμού της κοίτης από φερτά υλικά, αυτοφυή βλάστηση, προσχώσεις, μπάζα, συσσωρευμένα υπολείμματα κλαδιών και κορμών.

Το έργο με στόχο, την αποκατάσταση της υδραυλικής διατομής ρεμάτων, την αποκατάσταση της παροχετευτικότητάς τους και την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας στις περιοχές επέμβασης, θα συνεχίσει στον ποταμό Άρι με ανάλογες εργασίες σε τμήμα νότια της γέφυρας Ασπροχώματος. Παράλληλα ο προγραμματισμός περιλαμβάνει αντίστοιχες εργασίες πλησίον οικισμών για την αποτροπή πλημμυρικού κινδύνου, όπως στους οικισμούς Καλό Νερό, Νεοχώρι Μελιγαλά, Χρυσοχώρι Οιχαλίας, Μικρά Μαντίνεια, αλλά και σε άλλες θέσεις που προβλέπονται στην εγκεκριμένη μελέτη της υπηρεσίας.
Επίσης αντιπλημμυρικές επεμβάσεις συνεχίζονται από τα μηχανήματα και το προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας, πρόσφατα δε ολοκληρώθηκαν ανάλογες εργασίες σε αποστραγγιστικές τάφρους στην περιοχή της Μεσσήνης και στην Ανάληψη στον ποταμό Μουρτιά.

Καθαρισμοί εθνικού και επαρχιακού δικτύου
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του έργου «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΠΗΣ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ», προϋπολογισμού 200.000 €. Οι παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί αφορούν τα τμήματα Ασπρόχωμα – Μεσσήνη – Ριζόμυλος, της 82ης εθνικής οδού, Ριζόμυλος – Πεταλίδι – Κορώνη, της 9ης επαρχιακής οδού και Λογγά – Ανδριανή – Μηλίτσα – Καλλιθέα – Πύλος, της 12ης επαρχιακής οδού. Οι εργασίες συνεχίζονται αυτή την περίοδο στην 9η εθνική οδό και ειδικότερα στο τμήμα Τσακώνα – Καλό Νερό – Όρια Νομού, ενώ ο προγραμματισμός προβλέπει αντίστοιχες εργασίες και στο υπόλοιπο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας.

Παράλληλα ανάλογες εργασίες καθαρισμού πρανών και τάφρων στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο έχει ήδη υλοποιήσει η Περιφερειακή Ενότητα, με τη χρήση των μηχανημάτων έργου που διαθέτει.  Ειδικότερα ολοκληρώθηκαν τα τμήματα Σουληνάρι – Κορυφάσιο, Ριζόμυλο – Καζάρμα – Σουληνάρι, Μεσσήνη – Αβραμιού – Αριστομένη, Διόδια – Στέρνα – Μάνεσι – Αμφιθέα -Τρίοδος – Άρις – Μικρομάνη- Θουρία,  και Αγριλιά – Ανδρούσα – Καλογερόραχη -Ελληνοεκκλησιά. Ο στόχος των παρεμβάσεων αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας στις περιοχές παρέμβασης.

Εργασίες αντιπυρικής προστασίας
Στα πλαίσια βελτίωσης των συνθηκών αντιπυρικής προστασίας υλοποιήθηκαν  εργασίες αποκατάστασης καταστρώματος οδών στο τμήμα από διασταύρωση 10ης επαρχιακής οδού προς Μάλη, αλλά  και στο δημόσιο δάσος Ταϋγέτου από τη θέση Δενδρά έως διασταύρωση προς Πηγάδια. Ειδικά για τις εργασίες στο δάσος Ταϋγέτου, αυτές υλοποιούνται σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καλαμάτας και το Δήμο Δυτικής Μάνης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών καθαρισμού της βλάστησης, των αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών παρεμβάσεων, τονίζοντας ότι η  σκοπιμότητά τους έχει άμεση σχέση με την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών,  την βελτίωση των συνθηκών οδικής  κυκλοφορίας και την διασφάλιση του περιβάλλοντος. Ανέφερε επίσης, ιδιαίτερα μετά την κοπή της βλάστησης στο οδικό δίκτυο, ότι σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, η αποκομιδή των απορριμμάτων από το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας, υλοποιείται από τους δήμους, στα διοικητικά όρια των οποίων διέρχονται οι επαρχιακοί και εθνικοί οδοί.

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα