Συνέντευξη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα στον “Αθήνα 984” για το συνέδριο του έργου Inherit και το Παυλοπέτρι

Με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του βυθισμένου προϊστορικού οικισμού στο Παυλοπέτρι και στην Ελαφόνησο, ολοκληρώνονται αύριο Παρασκευή οι εργασίες του τελικού συνεδρίου του Ευρωπαϊκού έργου Inherit, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Med.

Χθες και σήμερα, οι εργασίες του εν λόγω συνεδρίου, που διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου έλαβαν χώρα στο Mystras Grand Palace Resort (Παλαιολόγιο Μυστρά). Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ηγείται του εταιρικού σχήματος του Ευρωπαϊκού έργου Inherit (https://inherit.interreg-med.eu/), έργο στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 14 εταίροι και 3 υποστηρικτικοί εταίροι από 10 χώρες της Μεσογείου.

Για το εν λόγω συνέδριο μίλησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σήμερα,  Πέμπτη 28 Απριλίου, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 984”.

Ο περιφερειάρχης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι “η Μεσόγειος αποτελεί κοινή πατρίδα, το λίκνο όπου χιλιάδες χρόνια πριν αναπτύχθηκαν οι αρχές και οι αξίες που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο πολιτισμό μας. Σήμερα ο υπερπληθυσμός στις ακτές της -σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή- συνιστά εν δυνάμει παράγοντα κινδύνου, τόσο περιβαλλοντικού, όσο και για τα μνημεία των αλλεπάλληλων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν γύρω της. Προγράμματα, όπως το Interreg Med και το Inherit έχουν ως σκοπό να κάνουν εμάς, τους λαούς της Μεσογείου, να συναισθανθούμε τον κίνδυνο αυτόν και ως εκ τούτου να υποχρεωθούμε να αναπτύξουμε μια κοινή δράση και συνεργασία, ώστε να τον αντιμετωπίσουμε”.

Αναφερόμενος δε στην επιλογή του βυθισμένου οικισμού στο Παυλοπέτρι ως πολιτιστικού χώρου που θα αναδειχθεί μέσα από συνδυασμό μέτρων προστασίας της φυσικής κληρονομιάς και πολιτικών τουριστικής ανάπτυξης, τόνισε:

“Στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουμε υποδείξει το Παυλοπέτρι, έναν βυθισμένο πλέον προϊστορικό οικισμό -μεταξύ της Λακωνίας και της Ελαφονήσου- ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας, για τον οποίον έχει επιδείξει μέριμνα η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, με τη συνεργασία της οποίας προβήκαμε σε ενέργειες μέσω του εν λόγω προγράμματος, προκειμένου να αναδειχθεί περαιτέρω ο συγκεκριμένος σπουδαιότατος αρχαιολογικός χώρος.

Αυτό θα σημάνει πολλά για την ανάπτυξη, καθώς ο πολιτισμός είναι ο βασικός βραχίονας για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη” παρατήρησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι “μπορεί ο βυθισμένος οικισμός στο Παυλοπέτρι να αποτελέσει σημείο αναφοράς, ένα σημείο που θα βοηθήσει ιδιαίτερα την οικονομία της περιοχής”.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε “κρίσιμο ζήτημα για Μεσόγειο, για περιβάλλον, για τους αρχαιολογικούς χώρους που είναι διάσπαρτοι στις ακτές της, να έχουμε μια κοινή δράση, να αξιοποιηθούν όπως πρέπει οι πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και πρόοδος με τον τρόπο που αρμόζει -με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον και σεβασμό προς αυτόν τον τεράστιο πλούτο τον οποίον μας έχουν αφήσει οι προηγούμενες γενιές που έζησαν και άνθισαν γύρω από τη Μεσόγειο”.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top